Des del 2 de gener d’aquest any, ha entrat en vigor una nova reforma legal del codi de circulació, pels patinets i altres Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). Aquesta normativa regula el següent:
– Es pot circular per la ciutat sempre que sigui per fora de les voreres i zones de vianants. Tampoc es pot circular per vies interurbanes, és a dir, autovies o autopistes, ni per travessies o túnels urbans.
– La velocitat màxima permesa ha d’oscil·lar entre els 6 i els 25 km / h.
– Són vehicles per a una sola persona. Per tant, la circulació de dues persones en un mateix patinet és sancionable amb 100 euros de multa (article 9.1.5.E de l’RGC).
– No és necessària la possessió d’una assegurança per poder circular. Un apunt respecte a aquest tema és que la capital catalana, per seguretat i per reduir la sinistralitat, vol que el casc i l’assegurança siguin obligatoris. En cas de patir un accident i ocasionar danys materials o personals a tercers, correrien de la teva butxaca. En canvi, si tens una pòlissa, estaries cobert.
– Cal un certificat de circulació que es podrà obtenir a l’administració designada per la Direcció Central de Trànsit. Aquest certificat, de moment, no és obligatori, la DGT ha establert una moratòria de dos anys des de l’entrada en vigor de la nova normativa i des de la seva publicació al BOE, perquè sigui necessària la possessió del document. Així mateix també serà obligatòria, en un termini de dos anys, un manual de característiques del vehicle.
– La utilització de casc serà necessària en funció de l’Ordenança Municipal en cada localitat, en la qual, es circuli. Per tant, val la pena revisar perquè segons el municipi pot variar.
– El conductor del patinet té l’obligació de complir les normes de trànsit com qualsevol altre conductor, de manera que, poden ser sotmesos a la prova d’alcoholèmia. A més, tampoc podran utilitzar auriculars ni telèfon mòbil, mentre vagin a bord d’El Patinet.
– Es pot multar en cas d’incompliment de la llei. L’import mínim de la sanció és de 500 euros més la retirada del vehicle, però com més infraccions es cometin, més gran pot ser la multa i la sanció a pagar.
En definitiva, com a conductors, sempre hem de ser responsables i complir les normes, per garantir la seguretat de tots. D’altra banda, tot i que, com hem comentat, encara no és obligatoria una assegurança pel teu patinet, sí que és molt recomanable. Recorda que en cas de dubte, pots contactar amb nosaltres, tenim les millors assegurances per als vehicles VMP.